Vad menar vi när vi säger att ekologiskt inte duger?
Vi har under jakten på råvaror funnit en mängd fina ekologiska producenter, men när vi utforskat produkten ur ett större miljöperspektiv funnit att produkten inte är hållbar för naturen.
Vi väljer därför bort produkter som inte är hållbara, trots att de är ekologiskt certifierade.
För oss är hållbarhet viktigare! Läs mer vår syn på om hållbarhet.
Ett exempel på produkter vi valde bort är sandelträoljan (Sandalwood) - med sin härliga doft som vi väldigt gärna ville använda, men valde bort för den inte är hållbar.
Inte för att det är en dålig olja utan för att produktionen inte är hållbar, trots att den är ekologisk.
Läs gärna denna artikel (utomstående) om överexploateringen av sandelträ.
Rätt råvaror är inte produkter som bidrar till överexploateringen av naturresurer.
Rätt råvaror är hållbara och bidrar till att minska klimatförändringar.
Vildvattenmelonolja från Kalahariöknen är den olja som innehåller mest E-vitamin av alla oljor - samtidigt som odling melonen bidrar att minska ökenifieringen av samma öken vars utkanter den växer i. Denna olja är bra för din hud, hindrar öknen från att breda ut sig och hjälper jordbrukare som vill fortsätta bo och arbeta kvar på de platser de gjort i generationer.
Det blir en win-win-win-effekt! Då kan vi känna oss stolta och stå helt och rakryggat bakom en produkt.
Att en vara är ekologisk betyder varken att den är hållbar, eller att de jordbrukare som plockat varan fått rättvist betalt. Heller betyder inte ekologiskt att den enskilda grödan faktiskt är bra att odla just på den platsen. Men det betyder inte att ekologiskt bara är dåligt! Det är långt bättre än konventionell odling!
Ibland är ekologiskt inte tillämpbart...
Växter som växer i det vilda går ej att certifiera som ekologiska. Det betyder dock inte att de inte är bra för ekologin - snarare tvärt om!
Nötter, bönor och frukter som plockas i det vilda är ofta bättre både kvalitets- och miljömässigt.
För stora kosmetikaföretag (läs kemiföretag) är transparensen i leverantörsleden nästan obefintlig.
För att vara säkra på att människorna som odlar och förädlar varorna vi köper får rättvist betalt handlar vi alltid från jordbrukarna och producenterna själva.
Vi köper inga råvaror från tvivelaktiga grosshandlare med okända leverantörer. Heller handlar vi inte av globala kemiföretag som tillhandahåller oljor till de flesta kosmetikaföretag, samtidigt som deras företag säljer miljöförstörande produkter.
Vi köper direkt från certifierade småskaliga producenter, kvinnoföreningar och andra fair trade organisationer.
Genom att handla direkt från jordbrukarna själva kan vi garantera att de får rättvist betalt och att pengarna går tillbaka till gårdarna och familjerna.
Mer info kommer.